Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Το μέλλον της Ευρώπης περνάει μέσα από τη νίκη της Αριστεράς


Το έντονο διεθνές ενδιαφέρον για την ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας, γεγονός που μπορεί να στρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε άλλες πολιτικές κατευθύνσεις, επιβεβαιώθηκε για δεύτερη ημέρα, όταν, 24 ώρες μετά την επίσκεψη του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στη Γαλλία, τα διεθνή ΜΜΕ έδειξαν ανάλογα αντανακλαστικά για την επίσκεψή του και στη Γερμανία. Από το Βερολίνο, όπου κατοικοεδρεύει η “σιδηρά κυρία” Α. Μέρκελ και χαράσσεται η άγρια πολιτική λιτότητας στην Ε.Ε., ο Αλ. Τσίπρας με την ηγεσία του Die Linke έστειλαν ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη κοινών ευρωπαϊκών αγώνων ώστε οι κοινωνίες να χειραφετηθούν από τις αγορές και να γίνει η Ευρώπη δημοκρατική και δίκαιη. Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) Σ. Γκάμπριελ, παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα πολλοί καλοθελητές έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί.
Μπορεί οι εικόνες των δυο συνεντεύξεων Τύπου, σε Γαλλία και Γερμανία, να διέφεραν από άποψη οργάνωσης, η προέλευση όμως των δημοσιογράφων, των φωτογράφων και των καμεραμάν ήταν το ίδιο μεγάλη. Παράλληλα, η σωρεία ερωτήσεων για τις θέσεις του σχήματος για την Ε.Ε., την κρίση, την Αριστερά κ.λπ., που δέχθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώνει το κλίμα της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε μαζί με τους ηγέτες του Die Linke, Γκ. Γκίζι και Κλ. Έρνστ, σε αίθουσα του γερμανικού Κοινοβουλίου. Ταυτόχρονα το πλήθος συναντήσεων με αντιπροσωπείες άλλων κομμάτων που είχαν ο Αλ. Τσίπρας και η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Βερολίνο δείχνει τη δυναμική που έχει αποκτήσει το πολιτικό σχήμα εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

"Η εκλογή της Αριστεράς τον Ιούνιο δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ"
«Η εκλογή της Αριστεράς τον Ιούνιο δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ. Αντιθέτως, θα δώσει την ευκαιρία να σώσουμε το ευρώ», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας στη διάρκεια της συνέντευξης, ενώ πρόσθεσε πως «η δική μας πρόταση είναι πρόταση σωτηρίας. Η πιθανή εκλογή μας δίνει προοπτική σταθερότητας και όχι αστάθειας μεγαλύτερης από αυτήν που ήδη υπάρχει». Παράλληλα, επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δύναμη που επιθυμεί την καταστροφή της Ευρώπης. Αντιθέτως, είναι βαθιά φιλοευρωπαϊκή δύναμη, "ίσως η μόνη σήμερα που συνειδητοποιεί ότι το μέλλον της Ευρώπης περνάει μέσα από διαφορετική στρατηγική".
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως εάν το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς κερδίσει τις εκλογές, θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του και θα αλλάξει τους νόμους που δεν μπορούν να εφαρμοστούν, διεκδικώντας «να συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ευρωπαϊκές λύσεις στο πρόβλημα του χρέους και για αλλαγή στρατηγικής».
«Θα πάμε με θέσεις και προτάσεις, θα ακούσουμε», τόνισε ο ίδιος, ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφής, διευκρίνισε ωστόσο ότι «οφείλουμε να μην επιτρέψουμε να βρεθούμε στην ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή», διότι, όπως είπε, ενδεχόμενη διάλυση της Ευρωζώνης δεν θα είναι απλή καταιγίδα.

«Βεβαίως σχεδιάζουμε, αλλά το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να προφυλαχθούμε. Η διάλυση της Ευρωζώνης δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών. Δεν πρέπει μέσα από επιμονή ή λάθος να οδηγηθούμε στην καταστροφή», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενημερώνει τον λαό για τις θέσεις του, αλλά και για τις δυσκολίες.
Ταυτόχρονα ανέφερε πως «ο δρόμος που καλούμε τον λαό να βαδίσει δεν είναι εύκολος, αλλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Θα τηρήσουμε αυτά που λέμε προεκλογικά. Δεν θα γίνουμε όπως ο κ. Σαμαράς, που άλλα έλεγε πριν, εναντίον του Μνημονίου, διέγραψε μάλιστα και στέλεχος για αυτόν τον λόγο και τώρα είναι υπέρμαχος του Μνημονίου και το επαναφέρει.»

"Δεν ήταν κακός ο μάγειρας, αλλά η συνταγή"
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να πείσει ότι δεν μπορούμε να επιμένουμε στο λάθος, ότι «δεν ήταν κακός ο μάγειρας, αλλά έφταιγε η συνταγή» και ότι η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη της Ευρώπης και όχι την τιμωρία της. «Αγωνιζόμαστε για να επιστρέψει η βασική αξία, η Δημοκρατία, ως κύριο συστατικό, ως θεμέλιος λίθος της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Η άνοδος της Αριστεράς είναι ευκαιρία προκειμένου οι ηγεσίες να ταρακουνηθούν και να συνειδητοποιήσουν τον αδιέξοδο δρόμο στον οποίο βαδίζουν», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στους άξονες της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, μεταξύ άλλων στον δημόσιο τομέα, στο φορολογικό σύστημα, στην πάταξη της παραοικονομίας, στην ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας, αλλά επισήμανε ότι για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να σταματήσει η καταστροφή της οικονομίας.
Απευθυνόμενος μάλιστα στους Γερμανούς πολίτες, σημείωσε ότι μόνο έτσι θα σταματήσουν κι εκείνοι να ρίχνουν χρήμα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο και θα πάρουν κάποτε τα χρήματά τους πίσω. Τέλος, σε ό,τι αφορά την ίδια την Άνγκελα Μέρκελ, σημείωσε ότι είναι δικαίωμά της να τηρεί το πρωτόκολλο σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις μόνο με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Έκκληση Γκίζι κατά της λιτότητας
Εκ μέρους του Die Linke, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του, Γκ. Γκίζι, έκανε λόγο για τη "μαζική εξαθλίωση του ελληνικού λαού" και απηύθυνε έκκληση για να μπει οριστικό τέλος στη δημοσιονομική λιτότητα.
Ο Κλ. Έρνστ, αντιπρόεδρος του κόμματος, τόνισε ότι το "φάρμακο" της Α. Μέρκελ για την κρίση είναι στην πραγματικότητα "δηλητήριο" για τις κοινωνίες.

Πλήθος συναντήσεων
Προηγουμένως, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε πλήθος συναντήσεων με αντιπροσωπείες του Die Linke και άλλα κόμματα.
Συνάντηση με την ηγεσία της γερμανικής Αριστεράς, τους Κλάους Έρνστ, Γκρέγκορ Γκίζι, Όσκαρ Λαφοντέν και Σάρα Βάγκνεχτ είχε το πρωί ο Αλ. Τσίπρας, καθώς και οι Π. Λαφαζάνης, Γ. Δραγασάκης, Γ. Σταθάκης και Γ. Μηλιός, στο πλαίσιο της οποίας διασπιστώθηκε για άλλη μια φορά η κοινή οικονομική πολιτική των δυο κομμάτων.
Αργότερα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και ο Π. Λαφαζάνης συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Κ.Ο. των Γερμανών Πρασίνων, Γιούργκεν Τριτίν, όπου οι δυο πλευρές ανέπτυξαν τις θέσεις τους σχετικά με την κρίση και την εναλλακτική τους πρόταση.
Στο γεύμα εργασίας της ελληνικής αντιπροσωπείας με τον Γκρέγκορ Γκίζι και τους βουλευτές Βόλφγκανγκ Γκέρκε, Ντίτερ Ντεμ, Ούλριχ Μάουρερ, Χάικε Χένσελ, το "παρών" έδωσε και ο γερουσιαστής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολλανδίας, Τάινι Κόξ.
Αμέσως μετά ο Αλ. Τσίπρας μίλησε στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της γερμανικής Αριστεράς, στο πλαίσιο της οποίας έγινε δεκτός με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, καθώς για αρκετή ώρα οι Γερμανοί βουλευτές όρθιοι τον χειροκροτούσαν, ενώ παρατεταμένο ήταν το χειροκρότημα όταν ο ίδιος τόνισε ότι "οι γερασμένες δυνάμεις της Ευρώπης συσπειρώνονται ενάντια στο ενδεχόμενο δημιουργίας κυβέρνησης της Αριστεράς στην Ελλάδα, γιατί κάτι τέτοιο θα δώσει ελπίδα και προοπτική σε όλες τις χώρες της Ευρώπης".
Πηγή:  avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου