Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Άρχισε το "ξήλωμα" του Μνημονίου από τα εργασιακά

Δεδομένα θετικής ανατροπής στα εργασιακά δρομολογούνται μετά τη χθεσινή συνάντηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρα με τον υπουργό Εργασίας Αντ. Ρουπακιώτη. Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από τον υπηρεσιακό υπουργό, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της σημερινής κυβέρνησης α) την κατάργηση της άρσης της μετενέργειας που επιβλήθηκε με το Μνημόνιο 2 από 15/5, δηλαδή επαναφορά του 6μήνου από τη λήξη μιας (κλαδικής) σύμβασης, β) την αναστολή της μνημονιακής διάταξης για μείωση των κατώτατων μισθών κατά 22% και κατά 32% για τους νέους έως 25 ετών και γ) το πάγωμα των νέων μειώσεων των συντάξεων οι οποίες δρομολογήθηκαν μόλις προχθές και συγκεκριμένα της περικοπής κατά 12% των κύριων συντάξεων άνω των 1.200 ευρώ και των επικουρικών από 10% - 20% για τις επικουρικές άνω των 200 ευρώ.


* Πόλεμος μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΕΒ για την "κουκούλα" μείωσης μισθών και κατάργησης συμβάσεων. Σφυρίζει... αδιάφορα η ηγεσία της ΓΣΕΕ, μνημονιακή ρελάνς ΣΕΒ που ζητάει και μείωση ασφαλιστικών εισφορών και μείωση του μέσου μισθού για να συμφωνήσει στην άρση της μείωσης των κατώτατων μισθών κατά 22%!
* Ο υπουργός Εργασίας Αντ. Ρουπακιώτης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει αναλάβει σχετική πρωτοβουλία και αύριο Παρασκευή θα συναντήσει τους "κοινωνικούς εταίρους" αποκλειστικά για το θέμα της μετενέργειας, ενώ θα προτείνει την επιβολή "μορατόριουμ", δηλαδή το "πάγωμα" της μετενέργειας με ταυτόχρονη διατήρηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Επίσης πρόσθεσε ότι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε κατάργηση των νόμων του Μνημονίου και βέβαια δεν θα επιβαρύνει με νέα μέτρα εργαζόμενους και συνταξιούχους.
* Στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα απάντησε ο ΣΕΒ επιχειρώντας ταυτόχρονα να ανοίξει νέα "φάμπρικα" μνημονιακών και αντεργατικών μέτρων. Συγκεκριμένα οι βιομήχανοι αποδέχονται το "πάγωμα" της μετενέργειας αλλά και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προηγούμενα επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ (πριν τη μείωση κατά 22%) ωστόσο βάζουν δύο προϋποθέσεις: Να μειωθεί ο μέσος μισθός, δηλαδή οι μισθοί που συμφωνούνται με κλαδικές συμβάσεις και επίσης να μειωθούν (πέραν του 5%) οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές! Επίσης "καρφώνει" τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο ότι ερήμην όλων (των "εταίρων") συμφώνησε προσωπικά ο ίδιος (ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου) με την τρόικα σε μείωση των κατώτατων μισθών κατά 22%. Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε προχθεσινές δηλώσεις του ανέφερε ότι οι ανατροπές στον κατώτερο μισθό, το ζήτημα της μετενέργειας και των συλλογικών συμβάσεων "ήταν απαίτηση των εργοδοτών και έγινε σε συνεννόηση του ΣΕΒ με την τρόικα".
* Τραγική και κατώτερη των περιστάσεων συνεχίζει να εμφανίζεται η ηγεσία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) καθώς αποφεύγει να ζητήσει ανοιχτά άμεση επαναφορά όλων των εργατικών κατακτήσεων που καταργήθηκαν με τα Μνημόνια, ενώ ακολουθεί αγκομαχώντας τις πρωτοβουλίες Ρουπακιώτη, εκτιμώντας ωστόσο ότι λύση μπορεί να εξευρεθεί από την επόμενη κυβέρνηση!
* Τέλος θετικοί σε άμεση επαναφορά της μετενέργειας στο προηγούμενο καθεστώς, αλλά και της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού από τους "κοινωνικούς εταίρους" δηλώνουν οι επαγγελματοβιοτέχνες (ΓΣΕΒΕΕ), ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (έμποροι) τορπιλίζει την πρωτοβουλία Ρουπακιώτη σημειώνοντας ότι "δεν νοείται 'πάγωμα νόμου' ή 'μορατόριουμ', παρά μόνο με άλλη νομοθετική διαδικασία, αρμοδιότητα που δεν έχει η σημερινή κυβέρνηση"!
Πηγή: Η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου