Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΑΘ




Ν.Ε.  ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΛΛΑΣ

«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Υ.Α.Θ. και των ΠΗΓΩΝ ΑΡΑΒΗΣΣΟΥ»
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ
ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟ ΠΕΛΛΑΣ

   Τη στιγμή που μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Παρίσι και το Βερολίνο, ανακτούν τη διαχείριση της ύδρευσης τους από τις ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες την είχαν παραχωρήσει, η τρικομματική κυβέρνηση αθετώντας τη δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. του 2009 ότι «οι υδάτινοι πόροι δεν ιδιωτικοποιούνται», προχωρεί στην προσπάθεια
ολοκληρωτικής ιδιωτικοποίησης της Ε.Υ.Α.Θ., μιας κερδοφόρας κοινωφελούς επιχείρησης, χωρίς δανειακές υποχρεώσεις. Η απόφαση της εντάσσεται μέσα στις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές  της με το ξεπούλημα του Δημόσιου πλούτου σε ημετέρους και της υποτελούς εξυπηρέτησης των απαιτήσεων των δανειστών.
   Η διεθνής στροφή στη δημόσια διαχείριση του νερού στηρίζεται : 
1. Στον κοινωνικό ρόλο του νερού, που δεν είναι ένα ακόμη εμπόρευμα ή μια χρηματιστηριακή αξία προς απόδοση κέρδους, αλλά είναι  φυσικό αγαθό, απαραίτητο για τη ζωή  ,στο οποίο όλοι θα πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση.
2.Στον παγκόσμιο αρνητικό απολογισμό της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης με αποτελέσματα όπως:
·         Οριακή συντήρηση των υποδομών με αποτέλεσμα διαρροές και κατασπατάληση του φυσικού πόρου
·         Αύξηση της τιμής του νερού
·         Μειώσεις προσωπικού με αποτέλεσμα χαμηλότερης ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες – καταναλωτές
·         Εξάντληση των αποθεμάτων από την υπερεκμετάλλευση.
Λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση των κλιματικών αλλαγών με αποτέλεσμα τον σοβαρό κίνδυνο έλλειψης του πόσιμου νερού στο άμεσο μέλλον, είναι απαραίτητο η διαχείριση του νερού να γίνεται από την πολιτεία και την αυτοδιοίκηση και να μην εξαρτάται από το κριτήριο της μεγιστοποίησης του κέρδους. 
Θεωρούμε απαράδεκτο μια δημόσια επένδυση – υποδομή, που πληρώθηκε από το Ελληνικό Κράτος, τους δημότες και τους Ο.Τ.Α. να ξεπουλιέται μισοτιμής σε ιδιωτικά κεφάλαια. 
   Υποστηρίζουμε τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ιδιοκτησίας της Ε.Υ.Α.Θ. και των πηγών Αραβησσού  με συμμετοχή της Α’βάθμιας και Β’βάθμιας αυτοδιοίκησης ( συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Πέλλας και του Δημοτικού Διαμερίσματος Αραβησσού) που εκπροσωπεί τους πραγματικούς επενδυτές των υποδομών, δηλαδή τους πολίτες. 
Καλούμε τους πολίτες και της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας να  υποστηρίξουν την εκστρατεία των σωματείων της Ε.Υ.Α.Θ. και τις ομόφωνες αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων ( όπως του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Θέρμης κλπ)  για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος κατά της μετατροπής της ύδρευσης σε ιδιωτικό μονοπώλιο.
Ζητάμε από τον Δήμο Πέλλας να αποφασίσει να διεξαχθεί δημοψήφισμα με συμμετοχή των πολιτών του Δήμου Πέλλας με το ερώτημα ναι ή όχι στην εκποίηση της ΕΥΑΘ και των πηγών Αραβησσού.
Να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί από την ΕΥΑΘ για την Αραβησσό μετά από μεγάλες κινητοποιήσεις της «Επιτροπής Αγώνα» πριν λίγα χρόνια:  
·         Να διασφαλιστεί η ποιότητα του νερού που πίνουν οι Θεσσαλονικείς με την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και βιολογικού καθαρισμού στην Αραβησσό για να μην μολύνεται από τα αστικά λύματα το νερό των πηγών.
·         Να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των ελέγχων ποιότητας του νερού από τις γεωτρήσεις της Αραβησσού.
·         Να μειωθούν οι αντλούμενες ποσότητες από τις γεωτρήσεις Αραβησσού ( οι οποίες ποτέ δεν αδειοδοτήθηκαν) μετά από την ενίσχυση του υδρευτικού νερού της ΕΥΑΘ από τον Αλιάκμονα. Η μείωση των ποσοτήτων που αντλούνται θα έχει θετική επίπτωση στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και στην διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής Αραβησσού.
Δημοψήφισμα ΤΩΡΑ στους πολίτες του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και του Δήμου Πέλλας για να παραμείνει :
ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ !
ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΑΡΑΒΗΣΣΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ !

Ν.Ε.  ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΛΛΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου