Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Αλ. Τσίπρας: Αυτές είναι οι προτεραιότητες του νέου συνασπισμού εξουσίας



Την εναλλακτική πρόταση της Αριστεράς, που βρίσκεται στον αντίποδα της σημερινής πολιτικής των “συνεταίρων του Μνημονίου”, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιμένοντας ότι η διαχωριστική γραμμή των εκλογών είναι μία: από τη μια το κόμμα του Μνημονίου κι από την άλλη ένας νέος συνασπισμός εξουσίας.Ο Αλ. Τσίπρας λοιπόν αφιέρωσε το μεγαλύτερο κομμάτι της ομιλίας του στην παρουσίαση των βασικών σημείων της εναλλακτικής πρότασης που καταθέτει η ριζοσπαστική Αριστερά. Ως προαπαιτούμενα της νέας πορείας για την κοινωνία έθεσε τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης -“να μην αφήσουμε κανέναν άνθρωπο στη γειτονιά χωρίς φαΐ, κανέναν χωρίς ρεύμα, κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” κ.ο.κ.-, αλλά και την καθημερινή προσπάθεια για ενότητα και κοινή δράση. Αναφορικά δε με τους άξονες ενός προγράμματος στην υπηρεσία των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας, ο Αλ. Τσίπρας ξεχώρισε:
* Την καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου: “Γι' αυτό ζητάμε την ψήφο του λαού. Αυτή θα είναι η ιδρυτική πράξη του νέου συνασπισμού εξουσίας”.
* Το μορατόριουμ πληρωμών: “Έχει γίνει στο παρελθόν, στη Γερμανία, όταν μετά τον πόλεμο κούρεψε τα χρέη της”.
* Την αναδιανομή πλούτου: Αντί για το χαράτσι σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους που υποτίθεται ότι θα μαζέψει 1,5 δισ., εισφορά στο 1% επί του τζίρου των μεγάλων επιχειρήσεων, που πέρυσι ήταν πάνω από 200 δισ. Αντί για την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο εξωφρενικό 23%, να μπει φόρος εφοπλιστών σε κάθε ένα από τα 4 χιλιάδες πλοία τους, που θα αποφέρει 2 δισ. (500 χιλιάδων ανά πλοίο). Αντί για το χαράτσι στα ακίνητα, ακόμα και στις πιο μικρές ιδιοκτησίες, που υποτίθεται ότι θα μαζέψει 2,5 δισ., να μπει εισφορά στις μεγάλες ακίνητες περιουσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αξίας άνω των 500 χιλιάδων ευρώ, που μπορεί να αποφέρει 4 δισ. Αντί να μειωθεί το αφορολόγητο στις 5 χιλιάδες ευρώ να μπει έκτακτη εισφορά σε κινητές περιουσίες, καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές που υπερβαίνουν τις 100 χιλιάδες ευρώ κατ’ άτομο.
* Αντιμετώπιση της σπατάλης του κράτους: Δραστική μείωση ενοικίων που πληρώνουν οι δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί. Κατάργηση κι όχι επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης σε διαπλεκόμενους που έχουν πληρωθεί δρόμους 3 και 4 φορές χωρίς να τους έχουν ολοκληρώσει. Δραστική μείωση των απορρήτων δαπανών που έφτασαν τα 160 εκατ. για το ΥΠΕΞ από το 2009. Ακύρωση της παραγγελίας των δύο υποβρυχίων που κοστίζουν 1 δισ.
* Τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο: Μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κούρεμα στα στεγαστικά πρώτης κατοικίας. Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα επαγγελματικά δάνεια. Χορήγηση ρευστότητας και εγγυήσεων στις μικρές επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να κινηθούν. Στήριξη της αγροτικής παραγωγής μέσα σε ένα σχέδιο ριζικής ανασυγκρότησης.
* Μέτρα για τους πιο αδύναμους: Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τους ανέργους.
Απαντώντας προκαταβολικά σε όσους θα σπεύσουν να χαρακτηρίσουν τις υπερβολικές τις προτάσεις, ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι το 1952 στη Γερμανία ψηφίστηκε ο νόμος «Περί εξισορρόπησης των βαρών», από συντηρητική μάλιστα πλειοψηφία. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό όσοι είχαν περιουσία πάνω από 120 χιλιάδες γερμανικά μάρκα εκείνης της εποχής, υποχρεούνταν σε μήκος χρόνου μιας εικοσιπενταετίας, να καταβάλουν σε ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις το 50% στο δημόσιο ταμείο». Αυτή η επιβάρυνση ήταν επιπλέον του φόρου περιουσίας και του φόρου ακίνητης περιουσίας και βέβαια του φόρου απόδοσης κεφαλαίου. Άλλωστε, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η επιβολή παρόμοιας εισφοράς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ήταν και η πρόταση που κατέθεσε χθες ο Όσκαρ Λαφοντέν εκ μέρους της Αριστεράς.
ΠΗΓΗ:  http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου