Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Γενναίες αποφάσεις για τον ΧΥΤΑ Αλμωπίας τώρα!!




Άρθρο του Γιάννη Σηφάκη, συντονιστή Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας

Γενναίες αποφάσεις για τον ΧΥΤΑ Αλμωπίας τώρα!!
    Η κατάσταση στον ΧΥΤΑ Αλμωπίας δεν πάει άλλο!! Ο εργολάβος έχει σταματήσει την διαχείριση από τον Μάιο. Ακόμη και η στοιχειώδης λειτουργία του ως μεγάλου ΧΑΔΑ σταμάτησε και τυπικά τις τελευταίες βδομάδες. Τόνοι σκουπιδιών συσσωρεύονται εκτός του κυττάρου και χωρίς καμιά επεξεργασία. Ο βιολογικός δεν λειτουργεί επί μήνες!! Ποιόν πείθουν ότι λειτουργούν τον βιολογικό με…γεννήτρια; Τα υγρά απόβλητα, τα βαρέα μέταλλα κλπ διηθούνται ανεπεξέργαστα, αν αφεθεί τέτοιος όγκος συσσωρευμένων σκουπιδιών εκτός κυττάρου για αρκετό χρονικό διάστημα θα αρχίσουν οι αρουραίοι μέσα στα σπίτια μας να
γίνονται πιο πολλοί από τις γάτες, το βιοαέριο δεν απομακρύνεται, ο κίνδυνος με μια σφοδρή βροχόπτωση να μετακινηθεί όλο το κύτταρο είναι πρό των πυλών.
Η στάση του Δήμου Αλμωπίας   
Ακόμη και με τις καλύτερες προθέσεις να προσπαθήσει να το δει κανείς, η Δημοτική αρχή έχει αποδειχθεί ανίκανη να αντιμετωπίσει το σοβαρότατο αυτό θέμα που άπτεται της προστασίας της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Το αποδεικνύουν οι τρείς παραιτήσεις, η μία μετά την άλλη, των προέδρων του Συνδέσμου καθαριότητας καθώς και οι παραιτήσεις μελών του. Ο κος Δήμαρχος τουλάχιστον ως τώρα δεν μπόρεσε ούτε ο ίδιος, ούτε κάποιος συνεργάτης του να διαχειριστεί με στοιχειώδη επάρκεια το θέμα. Ο στόχος του παρόντος είναι να προτείνει στον Δήμο και την τοπική κοινωνία τον μοναδικό, ίσως, τρόπο ουσιαστικής αντιμετώπισης του.
Στον σύνδεσμο καθαριότητας έχει ήδη επιβληθεί πρόστιμο περί τις 60.000,00 € και ετοιμάζεται και δεύτερο από τις εποπτεύουσες υπηρεσίες που ελέγχουν τα ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας. 
Η στάση της τοπικής κοινωνίας
Πραγματικά ερωτηματικά προκαλεί η απαθής στάση της τοπικής κοινωνίας απέναντι στο σημαντικότατο αυτό θέμα. Οι οργανωμένοι φορείς της κοινωνίας της Αλμωπίας θα περίμενε κανείς να ενδιαφερθούν και να απαιτήσουν την αντιμετώπιση του αφού έχει σχέση με την υγεία των μελών τους και την προστασία του περιβάλλοντος του χώρου που ζουν και δρουν. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι σε μικρές σχετικά περιοχές ο μόνος ουσιαστικά οργανωμένος φορέας που έχει και υπηρεσίες κλπ είναι ο Δήμος, πολύ λιγότερα μπορεί κάποιος να περιμένει από τους άλλους φορείς, πολλοί των οποίων σε αυτές τις συνθήκες πολύ δύσκολα κάνουν ακόμη και τα στοιχειώδη του αντικειμένου τους. Όμως θα περίμενε κανείς αν μη τι άλλο κάποια αντίδραση ειδικά όταν τα πράγματα έχουν ξεφύγει.
Ο εργολάβος   
Ο εργολάβος οφείλει να αντιληφθεί ότι η συμβατική του υποχρέωση αλλά και η σπουδαιότητα της εργασίας που έχει αναλάβει όσον αφορά την υγεία του πληθυσμού και το περιβάλλον επιβάλει να μην διακόπτει για κανένα λόγο την ουσιαστική διαχείριση του ΧΥΤΑ  ακόμη και οικονομική υποχρέωση να έχει απέναντι του ο Δήμος. Άλλως ας καταγγείλει την σύμβαση και ας διεκδικήσει την οικονομική του απαίτηση νόμιμα. Δεν μπορεί και να μην δουλεύει ( ή να δουλεύει τυπικά, κάνοντας μικρό τμήμα των υποχρεώσεων του) όποτε αυτός αποφασίσει και να μην αποχωρεί και από την σύμβαση του ( που σημειωτέον έχει διάρκεια άλλα τρία χρόνια περίπου). Ειδικά όταν ο ίδιος κατασκεύασε τον ΧΥΤΑ και ο ίδιος τον λειτουργεί επί χρόνια έχοντας ήδη αποκομίσει σημαντικότατο κέρδος από την εργασία αυτή ( κατασκευή και διαχείριση) και ακόμη διεκδικεί να ολοκληρώσει την χρονική διάρκεια της σύμβασης του.
Η  προτεινόμενη λύση
Να εξασφαλιστεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για να καταστεί δυνατή η λειτουργία του βιολογικού και των άλλων απαιτούμενων εργασιών.
Ο Σύνδεσμος Καθαριότητας ( Δήμος) αφού έχει ήδη βάλει στα ληξιπρόθεσμα 100.000,00 €, για να τα πληρωθεί ο εργολάβος όταν έλθουν, να απαιτήσει από τον εργολάβο την άμεση και αδιάλειπτη συνέχιση της εργασίας του ΧΥΤΑ συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού, της απομάκρυνσης του βιοαερίου κλπ και να κάνει αυστηρή επίβλεψη της ορθής διαχείρισης του για να μην αντιμετωπίζει πρόστιμα. Να δεί με ποιόν τρόπο στην πορεία να εξασφαλίσει την αποπληρωμή του εργολάβου χωρίς όμως η απαίτηση να εργαστεί άμεσα και αδιάλειπτα να επηρεάζεται από αυτό.  
Σε όποια περίπτωση ο εργολάβος αρνηθεί την συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία του ΧΥΤΑ ο Δήμος να καταγγείλει την σύμβαση που έχει μαζί του ( ακόμη και να κινείται η ενέργεια αυτή στα όρια της νομιμότητας) επικαλούμενη τον ουσιαστικότατο λόγο του καθήκοντος της για προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
Συγχρόνως με την καταγγελία της σύμβασης να αναλάβει άμεσα ο ίδιος ο Δήμος την διαχείριση του ΧΥΤΑ  με δημοτική διαχείριση εξειδικεύοντας προσωπικό του Δήμου και αγοράζοντας το ένα μόνο μηχάνημα που του λείπει για να μπορέσει να τον διαχειριστεί. Εμπειρία από δημοτική διαχείριση ΧΥΤΑ υπάρχει στον Δήμο Πέλλας στον οποίο η διαχείριση είναι δημοτική. Η ποιότητα της διαχείρισης του ΧΥΤΑ στα Γιαννιτσά ( παρά τα προβλήματα που υπάρχουν και εκεί) είναι καλύτερη από τα ΧΥΤΑ Αλμωπίας και Έδεσσας ( μια βόλτα αρκεί για να το δεί κανείς) και ακόμη το κόστος της δημοτικής διαχείρισης είναι μικρότερο ( κάτω από 15€/τόνο).
Και φυσικά σε όποια περίπτωση να μην ανανεωθεί ή υπογραφεί και στο μέλλον καμιά άλλη συμφωνία για διαχείριση του ΧΥΤΑ από εργολάβο αφού μπορεί ο Δήμος να τον διαχειριστεί εύκολα, καλύτερα και φτηνότερα.
Συμπέρασμα
·        Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αποφυγή, η μετάθεση στο μέλλον και η συγκάλυψη του προβλήματος καθώς και η ενασχόληση με την πολιτική αποφυγή των προστίμων και το κυνήγι μαγισσών αντί της ενασχόλησης με την ουσία δεν μπορούν να οδηγήσουν σε καμιά περίπτωση σε λύση.
·        Η λύση δεν είναι εύκολη αλλά το πρόβλημα πρέπει να λυθεί. Τα δύσκολα προβλήματα δεν λύνονται συνήθως χωρίς να σπάσει και κανένα αυγό.
·        Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό για να μην έχει λυθεί χθες. 
·        Η πρόταση που γίνεται στο παρόν μπορεί να οδηγήσει σε λύση αρκεί να αποδειχθεί – έστω και τώρα- ότι ο Δήμος διαθέτει αποφασιστικότητα στην προάσπιση των συμφερόντων των δημοτών του. Όποιος φοβάται να σπάσει αυγά και να προασπίσει την δημόσια υγεία και το περιβάλλον, ιδιαίτερα σε στιγμές που αυτά κινδυνεύουν, δεν μπορεί να εξακολουθεί να θεωρεί εαυτόν δήμαρχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου