Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Παρέμβαση του Γιάννη Σηφάκη , Γραμματέα Τ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Αλμωπίας στην Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης



   1.   Στις σημερινές συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης και επίθεσης στην κοινωνία και στους ΟΤΑ ο Δήμος Αλμωπίας πρέπει να προσανατολιστεί κυρίως στην εξασφάλιση της διατήρησης και της ενίσχυσης των Κοινωνικών δομών, των θεσμών που με τον Καποδίστρια και μετά με τον Καλλικράτη πέρασαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και των θεσμών αλληλεγγύης.  Με βάση τις αποφάσεις της Κυβέρνησης που οδήγησαν σε οικονομική ασφυξία τους Δήμους το ζήτημα αυτό αποκτά τεράστια σημασία. Ο Δήμος, κατά τεκμήριο ο θεσμός που είναι πιο κοντά στον πολίτη, πρέπει να λειτουργήσει σαν ασπίδα προστασίας της τοπικής κοινωνίας με ιδιαίτερο βάρος βέβαια στους πιο αδύναμους, στους άνεργους, και σε αυτούς που η θέση τους χειροτέρεψε πιο πολύ από την κρίσης.
    Στα πλαίσια αυτά απαιτείται να σκύψει ο Δήμος και να επιτύχει την βελτίωση της οργάνωσης και του νοικοκυρέματος των Δημοτικών θεσμών με στόχο να
εξοικονομηθούν χρήματα που θα βοηθήσουν να απλωθούν οι υπηρεσίες αυτές σε ακόμη περισσότερους δημότες και να ανεβεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει αρκετό περιθώριο σε αυτό. Η πρόσφατη εμπειρία μου από την διαχείριση του Ωδείου μου λέει ότι αν υπάρξουν μελέτες βιωσιμότητας των υπηρεσιών και συζήτηση για τους τρόπους καλύτερης οργάνωσης και μέτρα εξορθολογισμού μπορεί να μειωθεί το λειτουργικό κόστος ίσως και πάνω από 10% χωρίς καμιά μείωση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, είμαι σίγουρος ότι σε όλους τους θεσμούς του Δήμου η εικόνα θα είναι σχεδόν η ίδια.

2.   Η συζήτηση για την Ανάπτυξη, σε αυτές τις συνθήκες, είναι λογικό να είναι δύσκολη. Βασικά εξαντλείται στην αξιοποίηση προγραμμάτων με κάποιες προτεραιότητες. Όμως θεωρώ ότι εξόφθαλμου αποτελέσματος μικρές επενδύσεις είναι δυνατόν να γίνουν και να βελτιώσουν την κατάσταση. Για παράδειγμα είναι αδιανόητο να μην έχει ακόμη υλοποιηθεί η μικρή επένδυση που απαιτείται για την λειτουργία του Μικρού Υδροηλεκτρικού των Λουτρών που μπορεί να ενταχθεί και στον αναπτυξιακό νόμο, να αποσβεστεί σε 2-3 χρόνια και να αποφέρει πάνω από 50.000,00 € έσοδο τον χρόνο στην Δημοτική επιχείρηση. Δεν νομίζω ότι τέτοιες κινήσεις είναι δύσκολο να γίνουν και κάθε καθυστέρηση πάνω στην καθυστέρηση στοιχίζει.
  Πρέπει επειγόντως να λυθεί η εκκρεμότητα με το έργο ύδρευσης της Αριδαίας. Πέραν των μεγάλων ευθυνών κατασπατάλησης Δημόσιων και Δημοτικών πόρων για την κατασκευή έργου ύδρευσης χωρίς προηγουμένως να ελεγχθεί η ποιότητα του νερού που θα μεταφερθεί ( !!) η  παράταση της εκκρεμότητας είναι επίσης απαράδεκτη. Πρέπει άμεσα να αποσαφηνιστεί επιστημονικά ( με αδιαμφισβήτητο τρόπο) τι συμβαίνει με την ποιότητα του νερού και αν προκύψει ότι υπάρχει πράγματι θέμα ακαταλληλότητας ( κάτι που είναι το πιο πιθανόν αφού επιλέχτηκε σημείο υδροληψίας μέσα στο γνωστό γεωθερμικό πεδίο της Σωσάνδρας)  να αποφασιστεί άμεσα η λύση του προβλήματος. Μάλλον, σε αυτή την περίπτωση, η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι αυτή που ακούγεται από την ΔΕΥΑ η κατασκευή, το ταχύτερο δυνατόν, άλλης γεώτρησης κοντύτερα ( πιθανά στην Πιπεριά ) για να αξιοποιηθεί τουλάχιστον τμήμα του έργου με απόλυτη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Επιτέλους πρέπει να σταματήσει σ’ αυτό τον τόπο το φαινόμενο να σπαταλιούνται πολύτιμοι πόροι επειδή οι «μελέτες» ήταν στο γόνατο ( όλοι θυμόμαστε λιμνοδεξαμενές που έμειναν τρύπες και το νερό πήγε αλλού, θέατρα που μετά τα θεμέλια τους εγκαταλείφθηκαν κλπ).  
  
3.     Ο Δήμος μπορεί και πρέπει να έχει ουσιαστική παρέμβαση και σε θέματα που δεν απαιτούν χρήματα αλλά είναι πολύ σημαντικά για την ζωή της Αλμωπίας :
·              Η αγροτική οικονομία, που αποτελεί αντικειμενικά την βάση της οικονομικής ζωής της περιοχής παραπαίει. Πρέπει ο Δήμος να βοηθήσει, να σπρώξει τα πράγματα με δεδομένη την παθογένεια των αγροτικών συνεταιρισμών και των δευτεροβάθμιων οργάνων των αγροτών . Να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα της αποξένωσης του αγρότη από τη γη του, της εγκατάλειψης των καλλιεργειών, να καθοδηγήσει αναδιαρθρώσεις, να συμβάλει στην παραγωγή καλών προϊόντων με ονομασία προέλευσης, να βοηθήσει στην εξεύρεση αγορών και να βοηθήσει στην οργάνωση των μεταφορών των αγροτικών προϊόντων.
·              Να προστατεύσει το περιβάλλον της περιοχής με έμφαση στην μάστιγα της παράνομης υλοτομίας κυρίως αυτής που προορίζεται όχι για προσωπική αλλά για εμπορική χρήση, χωρίς να υπολογίζει σε αυτό πολιτικό κόστος γιατί αντίθετα θα έχει πολιτικά οφέλη όταν προστατεύει το περιβάλλον της Αλμωπίας.
·              Να συμβάλει στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής βοηθώντας την αυτενέργεια των συλλόγων και μέσα από το δευτεροβάθμιο όργανο τους που είναι υπό ίδρυση
·              Να πρωτοστατήσει σε θεσμούς αλληλεγγύης με την ενίσχυση δράσεων όπως το κοινωνικό φροντιστήριο (που υπάρχουν ήδη αποτελέσματα) , το κοινωνικό παντοπωλείο, συλλογή και διάθεση δωρεάν τροφίμων, ρουχισμού κλπ με δεδομένο ότι πληθαίνουν οι συντοπίτες μας που έχουν ανάγκη και τα στοιχειώδη
·              Φυσικά να διεκδικεί σταθερά και με όλους τους τρόπους αλλαγή της πολιτικής για τους ΟΤΑ που τους οδηγεί σε μαρασμό και αδυναμία τους να ανταποκριθούν στον κοινωνικό τους ρόλο στο πνεύμα των αποφάσεων που σωστά έχετε ήδη πάρει ως Δημοτικό Συμβούλιο.
Μέσα στις συνθήκες της κρίσης μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά και σε όποια περίπτωση δεν θα αποτελέσει άλλοθι η δύσκολη συγκυρία για οποιαδήποτε έλλειψη προγραμματισμού, καθυστερήσεις, ατολμίες και παραλείψεις κυρίως όσον αφορά την προστασία των κοινωνικών θεσμών και σε ενέργειες που θα συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου